کد خبر : 2060
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸

گزارش| ایرج طهماسب و کلاه قرمزی! جای‌تان در تلویزیون خالی‌ است

گزارش| ایرج طهماسب و کلاه قرمزی! جای‌تان در تلویزیون خالی‌ است

زادروز آقای مجری ما را به یادِ خلأ عروسک محبوب تلویزیون انداخت که بعد از مدت‌ها «ایرج طهماسب» را با «مهمونی» برگرداند اما خبری از «کلاه قرمزی» نشد.

به گزارش اختصاصی ایران فیلم پرس، صحبت کردن درباره برنامه‌های کلاه قرمزی و پسرخاله که 20 سال است میهمان و آشنای خانه‌های ایرانی است و بخشی از کودکی بسیاری از ما را تشکیل می‌دهد چندان هم کار ساده‌ای نیست!

 

کلاه قرمزی و دوستانش همیشه ساده و صمیمی و نزدیک به ما بوده‌اند، به همین خاطر پیچیده فکر کردن به آ‌نها در نگاه اول کمی عجیب به نظر می‌رسد. اما باید این را در نظر داشت که زوج هنری ایرج طهماسب و حمید جبلی در روزگاری محبوبیت خود را در میان کودکان و بزرگسالان حفظ کرده‌اند که رسانه‌ها روز به روز در حال گسترش‌اند و رقبای سرسختی روی صحنه حاضر شده‌اند، موفقیتی که نه تصادفی و نه آسان است.

 

در سال‌های اخیر برنامه‌های بسیاری برای رده سنی کودک و نوجوان ساخته و از صدا و سیما پخش شده که‌گه‌گاهی نیز موفقیت‌هایی را با خود به همراه داشته است. اما بی‌شک موفقیت مجموعه‌های تلویزیونی دهه شصت و هفتاد چون کلاه قرمزی، قصه‌های تا به تا، مدرسه موش‌ها، محله برو بیا، هادی و هدی، بازم مدرسه‌ام دیر شد، زیر گنبد کبود و… هرگز دوباره تکرار نشد.

 

بیشتر بخوانید:روایت محمد فیلی از کاسبی در تلویزیون

 

از سال‌های آغازین دهه هفتاد تاکنون که آقای مجری در برنامه صندوق‌پست توانست با ماجراهای کلاه قرمزی همه «بچه‌های توی خونه» را سر ذوق بیاورد سال‌ها گذشته است اما این برنامه هیچ وقت رنگ کهنگی به خود نگرفته، برنامه‌های نوروزی این گروه از سال 88 تا کنون (البته به غیر سال 89 که برنامه پخش نشده است) رنگ و بوی شیرین‌تری به تعطیلات عید بخشیده و بهانه‌ای برای دور هم نشستن اعضای خانواده در هر رده سنی به وجود آورده است، همین مسئله هرکسی را به این فکر می‌اندازد که راز این محبوبیت و موفقیت کلاه قرمزی در چیست.

 

پیش از هر چیز باید گفت که طنز همواره در ادبیات و فرهنگ ما جایگاه خاصی داشته است و همین که طنازی شخصیت‌های این مجموعه به دل مخاطبان نشسته از ابتدایی‌ترین ویژگی‌های آن است.

 

برخی منتقدان ارتباط میان آقای مجری و کلاه قرمزی را براساس رابطه قدیمی مرشد و بچه مرشد تعبیر کرده‌اند که با توجه به ویژگی‌هایی که در این ارتباط مشاهده می‌شود، چون تکرار حرف‌های کلاه قرمزی از زبان آقای مجری در سال‌های آغازین برنامه، دیدگاه قابل قبولی به نظر می‌رسد.

 

اما نکته قابل تأمل اینجاست که رابطه این دو شخصیت و دیگر شخصیت‌ها همراه با زمانه خود پیشرفت کرده و به مسائل روز پرداخته است که سعی در ارائه الگویی درست از ارتباط میان بزرگتر‌ها و بچه‌ها دارد.

 

از همین روست که نمی‌توان مخاطب کلاه قرمزی را تنها کودکان دانست، کلاه قرمزی فرا‌تر از یک عروسک برای سرگرم کردن و آموزش به کودکان ظاهر می‌شد، بیشتر شخصیت‌هایی که در این مجموعه حضور می‌یابند به سرعت توانسته‌اند با مخاطبانشان ارتباط برقرار کنند و محبوب شوند، سری به شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد که صفحه‌های بسیاری برای این عروسک‌ها و دیالوگ‌هایشان ساخته شده است.

 

درست است که کودکان دیروز، پدر و مادرهای امروزند و کلاه قرمزی بخش عمده جلب توجه و جایگاه مخصوصش را نیز مدیون همین نکته است، اما این مقبولیت وامدار پیامی است که در گفته‌ها و داستان‌های این عروسک‌های دوست داشتنی به مخاطب القا می‌شود، شنیدن کلیدواژه‌هایی که اشاره به مسائل روز دارد از دهان شخصیت‌هایی که با شوخی‌هایشان مورد توجه مردم‌اند، پاسخی به توجه مردم است.

 

رابطه آقای مجری و کلاه قرمزی و دوستانش رابطه‌ای چارچوب‌دار و کلیشه‌ای و شیک نیست، درست مثل یک رابطه واقعی دارای فراز و فرودهایی است و به جای مطرح نشدن مسائل، روش برخورد با سؤال‌های کودکان در آن به نمایش گذاشته می‌شود.

 

اما این روزها فاصله این عروسک محبوب، ایرج طهماسب و حمید جبلی چقدر با تلویزیون زیاد شده است. بسیاری از علاقه‌مندان دل‌شان برای این زوج تنگ شده؛ حتی آنهایی که مخاطب برنامه «مهمونی» در شبکه نمایش‌خانگی‌اند.

 

به نظر می‌رسد نیاز است تلویزیون به سمتِ بازگرداندن برندهای خودش برود؛ مخصوصاً برندهایی مثلِ ایرج طهماسب، حمید جبلی و خودِ کلاه قرمزی!

 

ناگفته نماند رئیس صداوسیما در دیدار با دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف راجع به ایرج طهماسب و چند چهره محبوبِ‌دیگر گفته بود: “آقای طهماسب بزرگ‌شده صداوسیماست، سرمایه صداوسیماست. «کلاه‌قرمزی» ایشان برند ثبت‌شده صداوسیما است، مگر می‌شود ما از ایشان چشم‌ برداریم؟ مسئله چیز دیگری است، عید قرار بود در خدمتشان باشیم به شما اطمینان می‌دهیم آقایان ایرج طهماسب، رضا عطاران و محمدرضا حیاتی جزو خط‌خورده‌های سازمان صداوسیما نیستند.”

 

بیوگرافی؛

ایرج طهماسب متولد 1338 در تهران، مجری تلویزیون، بازیگر، کارگردان و فیلمنامه‌نویس ایرانی است. طهماسب فارغ التحصیل رشتهٔ تئاتر از دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران است.

 

وی فعالیت هنری‌اش را با بازی در فیلم «آن سوی مه» به کارگردانی منوچهر عسگری‌نسب در سینما آغاز کرد. او بازیگری، کارگردانی و نویسندگی فیلم‌هایی چون کلاه قرمزی و پسرخاله، یکی بود یکی نبود، دختر شیرینی‌فروش، کلاه قرمزی و سروناز، زیر درخت هلو و کلاه قرمزی و بچه ننه را در کارنامهٔ هنری‌اش دارد.

 

طهماسب همچنین در مجموعه‌های آرایشگاه زیبا، النگ و دولنگ، خانوادهٔ عجیب و کلاه قرمزی به نقش‌آفرینی پرداخته و در برنامهٔ صندوق پُست و اولین حضور شخصیت عروسکیِ کلاه قرمزی در تلویزیون، به عنوان مجری حضور داشته است.

 

از جوایز ایرج طهماسب می‌توان به کاندید بهترین فیلمنامه از چهارمین جشن خانه سینما برای فیلم “عینک دودی” اشاره کرد. او و حمید جبلی از معروف‌ترین زوج های سینمایی ایران به شمار می‌روند که در چند سال اخیر با ساخت سریال کلاه قرمزی برای نوروز توانایی خود را بیش از پیش به همگان نشان دادند.

 

فیلم “کلاه قرمزی و پسرخاله” که در سال 1373 اکران شد یکی از پرفروش‌ترین فیلم‌های تاریخ سینمای ایران و یکی از به یاد ماندنی‌ترین کارهای کودک شد. همچنین طهماسب در سال 1381 “کلاه قرمزی و سروناز” را روی پرده داشت که با وجود استقبال زیاد تماشاگران به نسبت کار قبلی موفق نبود.

 

طهماسب در نوروز 1388 با سری جدید کلاه قرمزی به تلویزیون بازگشت و بار دیگر به دوران اوج خود رسید و در سال های 90 و 91 با ساخت سری های بعدی سریال کلاه قرمزی بر محبوبیت خود افزود. البته در موفق بودن این سریال‌ها نمی توان نقش حمید جبلی را نادیده گرفت.