به بهانه تمام شدن «قهوه ترک»؛ قصههای آشنا، بازیهای ساده
گروه: تیتر یک , نمایش خانگی | کد خبر: 20859 | ۲۹ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۵
یکی از معضلات بزرگ سریال «قهوه ترک» خالی بودن فیلم نامه آن از قصههای بدیع و خلاقانه است؛ خصلتی که اجازه نمیدهد مخاطبان همراه اثر باقی بمانند و آن را به دیگران توصیه کنند.
به گزارش ایران فیلم پرس، پلتفرم فیلم نت قرار است سریال «مرداب» را با بازی امیر جعفری و شهرام حقیقتدوست و به تعبیر خودشان فضایی متفاوت، روزهای کُند و اسفناک با «قهوه ترک» را جبران کند.
پلتفرمی که سریال محبوب «پوست شیر» را پخش کرد و توانسته بود خودش را به عنوان یک رسانه پرامید معرفی کند؛ پس از پایان پخش این مجموعه دوباره از تک وتا افتاده است و محصولات متوسطی را تولید و توزیع میکند.
یکی از سریالهای معمولی این پلتفرم حتماً مجموعه «قهوه ترک» است؛ سریالی که بخش عمده آن در کشور ترکیه فیلم برداری شده است و اثری با استاندارد تولید متوسط به حساب میآید.
حتی قبل از شروع پخش «قهوه ترک» هم مشخص بود که این سریال اثری با محوریت یک شخصیت زن به نام ترانه است که در گریز از شرایط اجتماعی و خانوادگی خود راهی کشور ترکیه میشود. جملاتی در خلاصه داستان رسمی این اثر وجود داشت که نشان میدهد عوامل «قهوه ترک» سعی دارند از این موضوع، برای جلب بیننده، نهایت استفاده را ببرند.
سازندگان سریال، در این مورد، هیچ تلاشی برای پنهان نگه داشتن مضمون قصه (طغیان یک دختر جوان) از خود نشان ندادند و برعکس با جملاتی شعاری از قبیل «ترجیح میدن پرنده تو قفس بمونه تا از دیدن صورت غمگینش لذت ببرن» و «من هر طور شده از این قفس میآم بیرون و پرواز میکنم»، تلاش میکردند سریال خود را جنجالی و جذاب جلوه دهند.
با اینکه مراحل تولید و انتخاب کارگردان برای سریال «قهوه ترک» با حواشی زیادی همراه بود و بیش از حد به طول انجامید، در نهایت این مجموعه با کارگردانی علیرضا امینی جلوی دوربین رفت؛ فیلم سازی که با ملودرامهای تلخ و سوزناک که اغلب مایههای اجتماعی پررنگی هم دارند، شناخته میشود.
از مهمترین آثار این فیلم ساز میتوان به فیلم «انتهای خیابان هشتم» اشاره کرد که اگرچه قرابت محتوایی خاصی با «قهوه ترک» ندارد، لحن و فضای کلی هر دو اثر نشان میدهد که امینی بیشتر یک کارگردان تلویزیونی است تا فیلم سازی هنری؛ به این معنا که در آثار او چندان نشانی از خلاقیتهای فرمی و بصری که قالب سینما را القا کنند، به چشم نمیخورد.
نماهای تلویزیونی در قسمتهای ابتدایی «قهوه ترک» این اثر را در حد یک سریال معمولی جلوه میدادند، اما در ادامه و بالاخص در قسمتهای اخیر، کش دار شدن قصه با پلانهای اضافی، فلش بکهای بی منطق و رفت و برگشتهای تصنعی بین دو شخصیت ترانه و طنین که خواهران دوقلو هستند و یک بازیگر نقششان را ایفا میکند، ثابت میکند که سازندگان این سریال درک دقیقی از حساسیتهای مخاطب شبکه نمایش خانگی ندارند و با رویکرد سریالهای تلویزیونی کار خود را پیش میبرند.
یکی از معضلات بزرگ سریال «قهوه ترک» خالی بودن فیلم نامه آن از قصههای بدیع و خلاقانه است؛ خصلتی که اجازه نمیدهد مخاطبان همراه اثر باقی بمانند و آن را به دیگران توصیه کنند. تقریبا همه داستانهای اصلی و فرعی این مجموعه برای مخاطب آشنا هستند و مخاطب نمونههای شاخصتر موضوعاتی همچون مهاجرت، دوقلوهای همسان در ظاهر و متفاوت در رفتار، جنایات داعش، محدودیتهای اجتماعی و… را قبلا دیده است.
ایفای نقش اصلی این مجموعه به سارا رسول زاده سپرده شده است که با سریال «عاشقانه» به شهرت رسید و حالا در «قهوه ترک» هم زمان نقش دو شخصیت را بازی میکند. این بازیگر اما، نتوانسته است تداوم لحن این دو شخصیت را حفظ کند و آنها را بیش از حد شبیه به یکدیگر بازی میکند. حامد بهداد، پس از بازی متوسطش در «سرگیجه»، این بار هم در نقش دانیال، کم رمق ظاهر شده است و نشانی از آن بازیگر پرحرارت و جذاب سالهای قبل ندارد. علاوه بر این ها، حضور امیر جعفری نیز در این مجموعه گنگ و بی فایده به نظر میرسد.
این امیدواری وجود دارد با رسیدن اسپینآف سریال «پوست شیر» و احتمالاً «مرداب» برزو نیکنژاد این رخوت از فیلمنت دور شود و به روزهایی برگردد که مردم حاضر بودند سریالِ تولیدیاش را روی پرده نقرهای سینماها هم تماشا کنند.
مشتریمداری نکته مهمی است که پلتفرمها بایستی به آن توجه کنند و بدانند مخاطب زمانی آنها را به صورت پروپاقرص دنبال میکند که با ساخت و پخش آثار ارزنده و ارزشمند به آنها احترام گذاشته شود. چرا که مخاطب اینجا قرار است برای دیدن لحظاتی از یک فیلم و برنامه پول پرداخت کند.
«قهوه ترک» و امثال اینها حتماً در جایگاه خودش آثار ارزشمندیاند اما آنقدر کُند و بیکیفیت ساخته میشوند که مخاطب را ناامید میکند. تماشاگر این سریالها دیگر صرفِ حضور بازیگرانِ شناخته شده، دنبالکننده نمیشود بلکه محتوای خوب است که مخاطب را با خودش همراه میکند.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید