حمایت از جریانِ اقتباس به جای دستمزد دلاری به بازیگران!
پیمان جبلی از زمانی که به ساختمان شیشهای رسانه ملّی آمده رویِ محتوا و اقتباس و جریانِ توجه به نویسندگان و مطالعه و کتابخوانی تأکید ویژهای دارد.
به گزارش اختصاصی ایران فیلم پرس، مشکلی که سینمای ایران، شبکه نمایشخانگی و سریالها و برنامههای تلویزیونی را تهدید میکند عدم توجه به نویسندهها، اتاق فکر و جایِ خالی کتاب است. یا به تعبیر کارشناسان؛ عدم حمایت از جریان اقتباس!
همان نکتهای که روز گذشته رئیس رسانه ملّی در جریان بازدید از نمایشگاه کتاب به آن اشاره کرد و البته در دیدار با نویسندگان هم رویِ این موضوع تأکید ویژهای داشت؛ «حمایت از جریانِ اقتباس»! نکتهای که این روزها بسیاری از نویسندگان صاحب سبک درباره آن صحبت میکنند.
بسیاری از نویسندگان در مواجهه با برآوردهای سنگین و دستمزدهای دلاری و نجومی بازیگران همیشه به عدم توجه به حوزه نویسندگی، پژوهش و در نتیجه ایدهپردازی و کار خلاقه گلایه دارند.
بیشتر بخوانید:تفاوت اثر تصویری و اثر مکتوب علت کاهش استفاده از اقتباس است
مسئلهای که بارها دستخوشِ انتقادات فراوانی از سوی نویسندگان بوده؛ چرا بیشتر بودجه یک فیلم و سریال باید صرفِ بازیگران بشود در حالیکه خالق، «نویسنده» است.
شاید در این راستا صداوسیما گام بلندی را برداشته است؛ چون این روزها «سوران» با اقتباس از کتاب «عصرهای کریسکان» نوشته کیانوش گلزار راغب، شوآف و کار رسانهای صرف را کنار گذاشته و وارد عمل شد.
با این اتفاق، تلویزیون جای خالی کتاب را بعد از مدتها پُر میکند؛ البته تا رسیدن به ایدهآل در این عرصه، راه بسیار است. همانگونه که پیمان جبلی اعتقاد دارد “باید از کتابها در تولیدات رسانه استفاده بیشتری کنیم و ارتباط تولیدات رسانهای و کتاب را توسعه دهیم.” همچنان که زمانی «کتابفروشی هدهد» ساخته میشد و یا در برخی برنامههای تلویزیونی کتابخانهای سیار در کوچه و خیابان به راه میافتاد و تبلیغ و ترویج حوزه کتابخوانی در قاب سیما به نمایش درمیآمد.
حالا با حضورِ «سوران» و جدّی گرفتن حوزه اقتباس، احتمالاً میتوانیم شاهدِ رونق گرفتن این حوزه باشیم. البته با تأکید مقام معظم رهبری در جریانِ بازدید از نمایشگاه، توجه به حوزه نشرِ کتاب و نگارش ویژه فیلمنامههای کودک و نوجوان برگرفته از کتابهای ماندگار و خواندنی این حوزه، نیز باید جدّیتر گرفته شود.
در این دوره مدیریتی جدید، رئیس رسانه ملّی همواره به این نکته تأکید کرده که باید به تولید محتوا در آنتن توجه کنیم. یعنی به واقع، در مسیرِ هویتمحوری و عدالتگستری، از توجه به محتوا غافل نشویم.
شاید بتوان گفت، این صحبتهای مهمِ رئیس رسانه ملّی و قدمهایی که میتواند آغازگر به تصویر کشیدن بسیاری از کتابهای ماندگار و تأثیرگذار نویسندگان در قالب سریالها و آثار نمایشی باشد، هنوز بسیاری بر این باورند دستمزد دلاری و نجومی به بازیگران بهترین راه حل برای جذب مخاطب است.
در حالیکه همواره بزرگان این حرفه هم گفتهاند یک فیلمنامه خوب میتواند موفقیت یک فیلم و سریال را تضمین کند. همانطور که تجربه نشان داده بسیاری از آثار در سینما و تلویزیون آمدهاند ترکیب بازیگرانشان پرستاره بوده اما نتوانستهاند توفیقی را از آنِ خود کنند.
بنابراین با حمایت از جریانِ اقتباس و بالا بردن سهمِ مادی و معنوی نویسندگان در آثار نمایشی (سینما و تلویزیون و نمایشخانگی) اتفاقات مثمرثمر و جذابی را در این عرصه شاهد باشیم.
همانطور که پیمان جبلی رئیس رسانه ملّی در جریان بازدید از نمایشگاه کتاب هم به این نکته اشاره کرد که حوزه نشر باید به فضای رسانه نزدیک شود و در تولید محتوا، به سمت و سوی رسانهای آن نیز اهمیت بدهد. در واقع اگر بخواهیم گرایش جدیدی در فضای درامنویسی ایجاد کنیم باید به تولید محتوا در آنتن توجه کنیم.
امیدواریم صداوسیما با تکیه بر محتوا و حمایت از نویسندگان و اقتباس در مسیرِ ایدهپردازی مناسب، خلاقیت و نوآوری و ساخت برنامهها و سریالهای جذاب و مخاطبپسند قدمهای بلند و مؤثری را بردارد.