چرا کارگردانان به دوران قاجاریه علاقهمند هستند؟
گروه: تیتر دو , رادیو و تلویزیون , سینما | کد خبر: 7019 | ۲۴ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۰۴
مسعود آب پرور اعتقاد دارد دوران قاجاریه ویژگیهایی دارد که نه خیلی از ما دور است و نه خیلی نزدیک که نتوانیم راجع به آن داوری کنیم. در واقع این دورهها، دورههای جذاب تاریخیاند که ایران وارد دوره تجددخواهی و دروازههای تمدن جدید میشود.
به گزارش ایران فیلم پرس، وقتی نام سریال “هوش سیاه” یا “قتل آنلاین” به گوش هر مخاطبی برسد علاوه بر صحنههای زیبا و بعضاً مهیج ناخودآگاه نام مسعود آبپرور در تیتراژ پایانی به عنوان فیلمساز آنها در ذهنش نقش میبندد؛ نامی که قالباً پیچیدگیهای یک داستان جنایی را خوب به تصویر میکشد و با راز و رمزهای پلیسی چند دقیقهای مخاطبان را مقابل جعبه جادو میخ کوب میکند، اما اینبار آبپرور نه پشت دوربین و زوایای تاریک سریالی پلیسی بلکه مقابل لنز دوربین در سریال “ستارخان” به عنوان بازیگر ظاهر شده است.
شاید از خودمان بپرسیم فیلمساز چرا جلوی دوربین رفته و از راز و رمز سریالهای پلیسی، در ردای کاراکتری تاریخی ظاهر شده است؟ که پاسخش میشود “لژیونر” را هم روی آنتن برد و نشان داد، برای ساخت سریالها یا کارهای جذاب انگیزه دارد و برایش پشت یا جلوی دوربین تفاوتی ندارد.
از او پرسیدیم شما کجا و سریال تاریخی کجا؛ چرا سریال پلیسی و اکشن نمیسازید و جای این کارها در تلویزیون خالی است؟ پاسخ جالبی داد: قصه زیاد است منتظرم شرایط مهیا شود؛ امروز ساخت این نوع کارها، گران و سخت است.
آبپرور کمی مکث کرد و در ادامه با اشاره به اهمیت تنوع ژانر و ساختآثار با کیفیت گفت: اکنون در زمینه تولید آثار مختلف روی آوردهایم به تولید انبوه و بیشتر به کمیت توجه شده است، درحالی که دقیقاً و در شرایط فعلی به ژانرهای مختلف و کیفیت نیازمندیم. باید بدانیم ارتقاء کمیت چندان جواب نداده و به جای آن لازم است به کیفیت توجه کنیم، چون این شاخصه میتواند مخاطب وفادار داشته باشد. ما باید تمام توان و ظرفیتمان را به کار بندیم تا مخاطب در ساعت پخش سریال تلویزیونی، رسانه ملی را تعقیب کند و نه اینکه در عین سردرگمی سوژههای تکراری و بدون هیجان، هیچکدام از سریالها را دنبال نکند.
آبپرور این روزها سریال «رحیل» ویژه ایام ماه صفر شبکه سه سیما را کارگردانی میکند. البته چندی پیش «مستوران» را به عنوان کارگردان روی آنتن شبکه یک سیما داشت، از فرصت استفاده کردیم و با او درباره پژوهش و جای خالی سریالهای پرکشش و البته «رحیل» و برخی موارد دیگر صحبت کردیم که در ادامه میخوانید:
بیشتر بخوانید:مراد حسینی عضو شورای ارزیابی و رتبهبندی ساترا شد
قصه «رحیل» در انحلال قاجاریه و پهلوی اول میگذرد
بگذارید با سریال این روزهای شما شروع کنیم. «رحیل» سریالی با تمِ مذهبی و تاریخی که ایام ماه صفر از شبکه سه سیما پخش میشود. چطور شد از ژانر پلیسی و اکشن به ریتم آرام و دلنشین کار تاریخی رسیدید؟
همیشه دوست داشتم کارهای متفاوت تجربه کنم. ژانر فانتزی و تاریخی یکی از گونههای نمایشی موردِ علاقه من است. «مستوران» فانتزی و افسانهای بود و «رحیل» هم مرا به دنیای تاریخی میبرد. داستان «رحیل» در دو ماه آخر دوران قاجاریه و پهلوی اول میگذرد. شرایط خوبی در جریان ساخت و تولید این سریال داریم.
فکر میکنم پخش این سریال میتواند اتفاقات خوبی را رقم بزند؛ هم تاریخی است و هم تِم مذهبی دارد. هم شاهد روایت عاشقانه و جوانانهای هستیم. از این جهت فکر میکنم مورد اقبال قرار میگیرد. اما اینکه چرا سریال اکشن و پلیسی نمیسازم؟ قصه زیاد است منتظریم شرایط مهیا شود؛ امروز ساخت این نوع کارها، گران و سخت است.
با توجه به اینکه شما اشاره کردید این کار دو ماه آخر دوران قاجاریه است و قصه وارد دوره پهلوی اول میشود. اجازه دهید از فرصت استفاده کنم، وقتی به کارهای تولید شده تاریخی توجه میکنیم، ناخودآگاه به این نتیجه میرسیم که فیلمسازان و کارگردانها علاقه خاصی به دوره قاجاریه دارند، دلیل این کشش و توجه چیست؟
امروز گزینههای مقابل مخاطبان بسیار زیاد است، شاید در گذشته اگر سعی و خطا هم میکردیم به دلیل اینکه مخاطبان گزینهای در مقابل نداشتند بالاخره به آنتن وفادار میماندن، اما امروز میبینیم در عصر ارتباطات دهها گزینه مقابل مخاطبان قرار دارد و مخاطبان برای رسیدن به محتوای مورد نیازشان انتخاب میکنند.
یکی از خاصیتهای ویژه فیلم و سریال این است که مخاطب را به طور خاص با تجربیات و آموزههای تاریخ روبرو میکند. ما در آیینه گذشتگان میتوانیم بسیاری از اتفاقاتی که همین امروز جاری است را دنبال کنیم، پس این نوع سریالها به این واسطه، مقاطع مختلف تاریخی جذاباند.
دوران قاجاریه هم ویژگیهایی دارد که نه خیلی از ما دور است و نه خیلی نزدیک که نتوانیم راجع به آن داوری کنیم. در واقع این دورهها، دورههای جذاب تاریخی هستند که ایران وارد دوره تجددخواهی و دروازههای تمدن جدید میشود.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید